日本でのお仕事。スキルアップはもちろんですが、他にも楽しみなことは多いですよね?今回は、「これだけは押さえておきたい!代表的な日本のグルメ」をご紹介します。

外国人に「日本のグルメ」のイメージを聞いてみると、

1位 食材が新鮮
2位 見た目が美しい
3位 ヘルシー

という結果になるのだそうです。新鮮さや健康への気遣い、日本食の知恵や技術などが評価されているのですね。では、実際に日本のグルメをご紹介します!

外国人に圧倒的な人気を誇る「日本のグルメ」といえば、お寿司。でも、「お寿司って値段が高くて、敷居が高そう」「もっと手軽にお寿司を楽しみたい」と考えている方は多いと思います。

そんな方には、ファストフード感覚でお寿司を食べられる「回転寿司」がオススメです。最近では日本以外の国でも回転寿司が増えてきましたが、やっぱり本場・日本のお寿司は味が違います!それに、目の前に流れてくるお皿を取るだけなので、日本語が苦手でも大丈夫。最近は、タッチパネルで食べたいお寿司を注文する店も増えています。

カウンターの前には、箸やつまようじ、醤油、ガリ(ショウガ)、お茶のティーパック、お湯など、お寿司を楽しむために必要なものがすべて揃っています。これらは無料ですので、ほしいものをほしい分だけ取りましょう。

お寿司の値段はお皿の色によって違います。どの色がいくらなのかは、店内に表が貼ってありますので、参考にしましょう。1皿100~500円程度が平均の価格です。

流れてくる様子も楽しい、回転寿司。一度は試していただきたい「日本のグルメ」の代表格です。

日本のラーメンに魅了される外国人が急増しています。
近頃は、海外の観光地でもラーメン店を見かけることが多くなりましたが、その中には、「ダシをとっていないスープに即席麺を入れただけ」のようなラーメンもあるようです。「本物のラーメンを食べてみたい!」という人は、ぜひ日本でその真価を確かめてみてください。

ラーメンの種類には、代表的なものに「しょうゆ」、「味噌」、「塩」、「とんこつ」があります。
日本人の定番「しょうゆ」は、澄んだ色のすっきりとした後味のスープで、出汁によって地域性が反映されます。
「味噌」は味噌の香りと深いコクが特徴で濃厚な味わいです。北海道などで多くみられます。
「塩」は、ここ数年流行の味、あっさりとした味わいが特徴です。
コラーゲンや脂肪分が豊富な「とんこつ」は、こってりと濃厚で力強いスープ。とくに、福岡のラーメンが有名です。
麺の上に乗っている具材(トッピング)は、スライスした煮豚(チャーシュー)やメンマ(シナチク)、ネギ、海苔、ゆで卵や半熟卵、さらに調味料で味付けした煮卵などが一般的です。地域やお店よって違うので、食べ比べてみるのも楽しいですよ。

もう一つ、外国人に人気の「日本のグルメ」があります。それが豚肉にパン粉をつけて揚げた食べ物「とんかつ」。
とんかつの歴史は古く、明治時代に日本に伝わったフランス料理「コートレット」(カツレツ)がとんかつの原型だといわれています。もともとは仔牛肉にパン粉をつけて油でソテーする料理でした。
1899年、東京・銀座の洋食屋「煉瓦亭」で、牛肉ではなく豚肉を使用し(豚肉を使用したことから「豚=とん」かつという名前が定着しました)、ソテーではなく天ぷらと同じように油で揚げ、キャベツの千切りを添えて料理を提供しました。その後、箸で食べやすいように、あらかじめ切ったとんかつにご飯と漬物を添えて提供するスタイルが流行。これが現在の「とんかつ」のスタイルとして定着しました。
テーブルの上に置いてあるソースをかけて食べるのが日本流です。

ヨーロッパにも似たような揚げ物料理があることから、日本人はもちろん、多くの外国人にも親しまれています。

もうひとつ、忘れてはならないのが、レストランで見かける「食品サンプル」です。本物のメニューを模した「食品サンプル」は、たいていは店の前のガラスケースに並んでいます。これがあれば、日本語がわからなくてもどんな食べ物なのかが一目でわかりますね。

最近では食品サンプルの動画が話題となりました。
コメント欄にはこんな感想がありました。
「実物よりおいしそう」
「タイムカプセルに入れて、未来にこの素晴らしさを伝えるべき」
「ファンタスティック!」

食品サンプルは、なんと誕生してから約100年の歴史を誇ります。日本の小さな町工場で、熟練した職人たちの手で作られており、もはや日本を代表とする芸術といっても良いかもしれません。飲食店に行ったら、注目してみてください。ちなみに、東京にある厨房用品の問屋街「かっぱ橋道具街」では、この「食品サンプル」を購入することもできます。

 

日本での仕事が決まったら、ぜひ日本のグルメも楽しんでくださいね。

Your job in Japan. Although skills is, of course, I'm looking forward to it is greater in the other? This time, "This just want to keep pressing! Typical Japanese Gourmet" will introduce.

When you listen to the image of "Japan's gourmet" to foreigners,

1st Food is fresh.
2nd It looks beautiful.
3rd Healthy.

It results in a yes. Concern for freshness and health, So you like Japanese food of wisdom and technology are being evaluated. Now, let's introduce actually a Japanese gourmet!

Speaking of foreigners boasts overwhelming popularity in the "Japan of Gourmet", sushi. But, I think that people are many that are considered to be "has a higher price I sushi, the threshold is high likely", "want to enjoy more easily sushi".

To such people is the "sushi" is recommended to eat sushi in the fast-food feeling. Although we have an increasing number of rotation sushi even in countries other than Japan in recent years, still authentic and Japanese sushi is different taste! And, since only take the dishes to come flowing in front of the eye, Japanese even weak okay. Recently, also an increasing number of shops to order the sushi you want to eat in the touch panel.

In front of the counter, chopsticks and toothpicks, soy sauce, gully (ginger), green tea, such as hot water, you have everything you need to enjoy your sushi. Since these are free, let's take just want minute what you want.

Price of sushi is different by the color of the dish. Which color is much of the, because it is pasted a table in the store, let's reference. About 100 to 500 yen per dish is the price of the average.

Fun flowing appearance, rotating sushi. Once I would like to try the epitome of "Japan's gourmet".

Foreigners are attracted to Japan's ramen has been rapidly increasing.
These days, it is now often see a ramen shop in tourist destinations abroad, in it, it seems there is also a ramen, such as "the soup that does not take the soup just put the instant noodles". People who "want to eat the real ramen!", Please try by all means make sure its true value in Japan.

The types of ramen, typical "soy sauce" to the thing, "miso", "salt", there is a "pork".
Japanese classic "soy sauce" is a refreshing aftertaste of soup of color clear, regional characteristics will be reflected by the soup stock.
"Miso" is a rich flavor with characteristic aroma and deep flavor of miso. Many can be seen in Hokkaido.
"Salt", the past few years the epidemic of taste, is frankly the taste characteristics.
Rich collagen and fat "pork" is, chunky To rich and powerful soup. In particular, Fukuoka ramen is famous.
Xi riding on top of the noodles (topping) is, sliced ​​braised pork (roast pork) and bamboo shoots (Shinachiku), green onion, seaweed, boiled eggs and soft-boiled eggs, such as further Nitamago that was seasoned with seasoning it is common. So different I'm local and shops, it is also fun to try than to eat.

There is another "Japanese Gourmet" of popular foreigner. Food which it was fried breaded pork "tonkatsu".
Tonkatsu has a long history, was transmitted to Japan in the Meiji era French cuisine cotelette (cutlet) has been said to be the prototype of the pork cutlet. Originally it was cooking to saute in oil with the bread crumbs to the veal.
1899, Tokyo's Ginza district of Western-style shop in the "Rengatei", (named and "pig = Ton" was established from the fact that using the pork) was used pork instead of beef, the same as the tempura not a saute fried in oil as, offered cuisine served with shredded cabbage. Then, as easy to eat with chopsticks, style epidemic to provide served with rice and pickles in a pre-sliced ​​pork cutlets. This was established as the style of the current "tonkatsu".
Eat over the source that is put on the table is the Japanese style.

From the fact that there is a deep-fried cooking something similar in Europe, Japanese, of course, is familiar to many foreigners.

The must not be another, forget, is seen in the restaurant "food sample". Authentic menu modeled after "food sample", is lined in a glass case in the front of the store usually. If there is this, you will know at a glance what food that's without knowing the Japanese.

Food sample of the video is now a hot topic in recent years.
Is in the comments there was this impression.
"Delicious than the real thing seems"
"I put in a time capsule, to convey this splendor to the future."
"fantastic!"

Food samples, boasts a history of about 100 years since the birth of what. In a small town factory in Japan, has been made by the hands of craftsmen skilled, you might no longer good to say that the art that represents Japan. I went to the restaurant, please try to attention. By the way, the kitchen supplies of wholesale district "Kitchen Town (Kappabashi)" in Tokyo, you can purchase this "food sample".

 

Once you have decided to work in Japan, but please enjoy also means Japan's gourmet.